Niektoré otázky zo súťaže Tatranské naj školákov riadne potrápili

23.04.2007 Poprad

Poprad 23. apríla (TASR) - Centrum Popradu zaplnili dnes školáci spod Tatier, ktorí sa prišli zabaviť i poučiť na tohtoročných Lesníckych dňoch.
"Je to celoslovenská akcia, ktorej cieľom je spropagovať prácu lesníkov, ktorí sa starajú o les ako dôležité prírodné bohatstvo. Koná sa v Bratislave, Banskej Bystrici, Zvolene a v Poprade, " uviedol pre TASR Igor Stavný zo Štátnych lesov TANAP-u.
Lesnícke dní potrvajú do konca týždňa. Súčasťou ich dnešného programu v Poprade bolo vyhodnotenie súťaže Tatranské naj, do ktorej sa zapojilo 30 základných škôl z okresov Poprad a Kežmarok. Víťazom sa stali žiaci VII. A triedy Základnej školy na Tajovského ulici v Poprade. Triedna učiteľka Renáta Vlčková prezradila, že "súťaž riešili v rámci krúžkovej činnosti, ale aj na hodinách prírodopisu či zemepisu. Deti hľadali odpovede na dvanásť otázok na internete. Výsledky si navzájom porovnávali. Najťažšou bola posledná otázka - ktoré stredisko ŠL TANAP-u značkuje turistické chodníky, vyrába značky a podobne. S ňou sme sa naozaj potrápili". Siedmaci dnes vedia, že ide o Stredisko terénnych služieb ŠL TANAP-u.
Nielen školáci, ale aj deti predškolského veku zaujíma príroda, poznajú chránené druhy tatranských rastlín a živočíchov. "Sme z Materskej školy na Okružnej v Poprade. Máme projekt nazvaný Tatranské svište. Sme trieda svišťov. Intenzívnejšie sa venujeme environmentálnej výchove. Sme tu preto, aby deti videli prácu lesníkov naživo, " konštatovala učiteľka, ktorá podrobne predstavovala škôlkarom jednotlivé exponáty. "My sme už v Tatrách boli, aj v múzeu. Videli sme zvieratká, aj medvede a premietali nám film o svišťoch, " pridávali postupne deti. Pre ne sa čo nevidieť dvojročný projekt skončí. Na prahu leta strávia ešte nejaký čas v škole v prírode v Tatranskej Lomnici a v septembri ich už čaká prvý ročník základnej školy.
Súčasťou dnešného programu Lesnícke dni v centre Popradu boli aj ukážky práce sokoliarov, deti si mohli vyskúšať veľký drevený xylofón či rôzne drevené skladačky s tematickou tatranskej fauny. V závere týždňa (26. a 27. apríla) ponúkajú organizátori Deň otvorený dverí v jednotlivých strediskách ŠL TANAP-u, ale aj v botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici, ktorú oficiálne otvoria pre verejnosť 1. mája.
 

Vyberte región